Al een hele tijd wou ik een tas om mijn partituren mee te kunnen nemen naar de pianoles. Ik spotte op Pinterest een leuk idee en ging aan de slag hiermee. Het betreft een Engelse tutorial die ik hier nog eens in het Nederlands neerschrijf, mocht je de tas ook eens willen maken.


Je hebt nodig:
– 0,5m zwarte canvas
– 35cm witte canvas
– 0,5m voering
– 54cm tassenband
– 1 magnetische sluiting (niet noodzakelijk)
– klein beetje versteviging (plakkatoen) voor de metalen sluiting

Het patroon kun je perfect zelf tekenen, bestaande uit enkele vierhoeken:

A: 30cm x 35cm – knippen: 1x zwart; 2x voering
B: 20cm x 35cm – knippen: 1x zwart
C: 35cm x 5cm  – knippen: 2x zwart; 2x voering
D: 30cm x 5cm – knippen: 1x zwart; 1x voering
E: 35cm x 10cm – knippen: 1x wit
F: 6cm x 2cm – knippen: 10x zwart

Tassenband: 2 x27cm

Ik tekende overal 1cm naad bij.

 

Knippen gaat best met Gorki’s assistentie 😉

 

1. Naai eerst je witte toetsen met behulp van zwarte draad. Hiervoor heb je stuk E nodig. Teken op de stof met donkere pen om de 2,5cm een lijn en stik over de markeringen.  Na het stikken is de markering niet echt meer zichtbaar, maar voor het zekerste deed ik dat op de averechtse kant.

‘witte’ toetsen maken

 

2. Neem je 10 zwarte toetsen (stukken F) en vouw de 2 langste zijdes en de onderste 1cm naar binnen en strijk deze. Plaats ze in het midden over de witte toetsen.  De korte gevouwen zijde ligt 6cm van de onderste rand van de witte stof.

Positionering van de zwarte toetsen

De volgorde is 2 zwarte toetsen, een lege plaats, 3 zwarte toetsen, een lege plaats, 2 zwarte toetsen, een lege plaats en dan de laatste 3 zwarte toetsen.

3. Naai de zwarte toetsen vast op de witte. Dit is een secuur werkje.  Doe het dus op je gemak, zodat alle toetsen er netjes op zitten.  Dit is eigenlijk het moeilijkste stuk van de gehele tas.  Wat hierna volgt, gaat een stuk sneller en voor je het weet is je tas af.  Dus even concentreren hier.

Concentratie nodig voor het prutswerk

Je stiksel zou er nu zo moeten uitzien:

Het klavier

Zoals je ziet heb ik dus niet opgelet en heb ik de toetsen 3-2-3-2 geplaatst.  Dat is op zich niet erg, gezien het klavier nog altijd klopt. In de plaats dat het start met een do, start de mijne met een fa.

4. Neem nu stuk B en naai dat aan de bovenkant waar de zwarte toetsen zitten, rechtse kanten op elkaar, zodat je de zwarte toetsen aan de rest van de piano zet.

Dat geeft dit resultaat:

Foto zorgt voor een ietwat vertekend beeld, de toetsen zitten er minder scheef op dan het hier lijkt

 

5. Het voorste deel van de tas is nu klaar. Stik nu de zijkanten stukken C vast aan het voorste deel (en stop er een labeltje tussen als je dit wenst) en aan stuk A en stuk D voor de bodem, rechtse kanten op elkaar, om de buitenkant van de tas te vervolledigen. Draai de tas binnenste buiten.

6. Neem tassenband en maak deze aan de bovenkant van de tas vast op 6 cm van de zijnaad, bovenaan op 0,5cm, omdat dit een hulpstiksel betreft.

 

 

7. Maak de magnetische sluiting vast aan de voering. (Zorg voor wat versteviging alvorens je de sluiting erop zet.) Als je wil kun je ook nog een zakje toevoegen aan de voering, zoals ik deed.

 

8. Steek nu de voering samen op hetzelfde systeem als de buitenkant, zijkanten C aan beide kanten A en stuk D voor de bodem, rechtse kanten op elkaar. Laat onderaan in de bodem een keergat.

9. Haal nu je gemaakte voering over de buitenkant van de tas, rechtse kanten op elkaar. Stik de bovenkant.  Ik ging wel 2 maal over de plaats waar de handvatten aan de tas zitten, kwestie dat het stevig samen zit.

 

10. Haal de buitenkant door het keergat.

11. Sluit het keergat met een laddersteek.

12. Stop de voering in de tas en topstitch de rand, zodat alles mooi op zijn plaats blijft.

Tada!

13. Ga pronken met je zelfgemaakte tas 😉

 

Stof: Stoffen Verkempinck
Patroon: zelf getekend

6 reacties op Pianoles in stijl (+ tutorial)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *