Mijn allereerste project ooit is eindelijk afgeraakt. Ik had op pinterest eens een leuke kattenmand gezien en dat leek mij wel wat voor de kater des huizes. Alleen toen ik doorklikte, bleek het ding aardig wat te kosten en daar had ik geen zin in. Mijn eerste stoffenspektakel deed ik met een duidelijke missie voor ogen. Ik moest en zou een kattenmand maken voor onze Gorki.  Ik kocht een superzachte fleece voor koning kater.

Eenmaal thuis moest er een patroon gemaakt worden. Ik had nog nooit met patronen gewerkt, laat staan er zelf een gemaakt. Ambitieus als ik was, ging ik vol goede moed aan de slag. Ik tekende een cirkel met een diameter van 75 cm en dat werd 2 keer uitgeknipt in fleece en 1 keer in wattine.
Ik deelde de cirkel in 6 delen op. Op die 6 plaatsen stikte ik telkens 8 cm van de rand recht naar beneden. Daarna stikte van uiteinde naar uiteinde zodat er een zeshoek ontstond. Op die 6 punten naaide ik nog 2 rechte lijnen tussen het punt en de rand van de cirkel zodat ik partjes vormde die dan later zouden dienen om van het dekentje een mandje te kunnen maken, waar dus de drukknoopjes zouden komen. So far so good.
Hier zie je mooi de ‘partjes’ die ik maakte
En toen begon de miserie: het biaislint. (wat toen een eerste was) Twee lagen fleece en een laag wattine bleek nogal dik om onder de machine te krijgen. De ene kant eraan stikken, lukte me nog net. Het lint erom krijgen en stikken, daar wou de machine absoluut niet van weten. Omdat ik geen idee had hoe het er op een deftige manier aan krijgen, liet ik de boel de boel. Geen dekentje dan maar. Despite the effort en het eindeloos gevloek…
Onlangs zag ik het dekentje onaangeroerd liggen onder wat andere projecten-to-be en ik vond het zonde dat het er lag. Ondertussen kende ik de laddersteek om het te kunnen fixen en zo ging ik aan de slag om de biais er met de hand aan te naaien. Niet dat ik het prettig vond, maar ik wou het afkrijgen.  En na een avondje op de bank alles secuur aan elkaar naaien, was het dekentje er.
Let op hoe het stiksel een zeshoek vormt
Omdat het te laat was om er alsnog een mandje van te maken, heb ik de kamsnaps er pas een dag later opgezet. Zo kunnen we kiezen of het een dekentje is, of liever een mandje.

 

Dekentje of mandje: That’s the question
En onze Gorki? Die lijkt er heel erg tevreden mee. Eigenlijk komt hij er niet meer uit, sinds het af is. (wel ja, ‘af’ is een groot woord: ik zou graag nog eens volledig over het biaislint willen stikken, maar koning kater laat het niet toe) Het is duidelijk dat het zijn mandje is, heeft heeft er zelfs al zijn knuffeltje naartoe verhuisd. Missie geslaagd, wat mij betreft.
Stof: stoffenspektakel
Patroon: zelf getekend

2 reacties op Een kater op zondag

  1. Maar allez, dat is de schoonste kattenmand die ik in jaren zag ! 't Zal wel zijn dat koning kater daar niet uit wil. Manman, hoe ingenieus met die kamsnaps : je kan begot nog kiezen tussen een dekentje en een mandje !!! Ik zal hier eens aan de slag moeten voor onze koning kater én koningin en keizerin kattinnen 😉 want die leggen nu op het minste lapje beslag. Ze denken dat alles van hen is.
    Fijn dat je doorzette met je project. Heb ook nog biais na veel miserie met de hand aangezet en het geeft uiteindelijk wel het mooiste effect.
    By the way, Gorky is een knapperd ! En hoe lief met dat visje aan zijn hals.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *